Danas na tržištu postoji veliki izbor slavina, različitog oblika, veličine, stila, različitih proizvođača po različitim cenama.
Pošto veliki deo vremena provodimo u kuhinji, uređenjem kuhinje biramo šta nam se sviđa, jako bitan deo svake kuhinje je i slavina, ali pri odabiru moramo imati u vidu neke bitne činjenice kao što su da li je slavina priključena na veliki bojler ili na mali protočni bojler.

Morate znati kako su u vašoj kuhinji urađenej vodovodne instalacije, da li je predviđeno da dovod tople vode bude sa velikog ili sa malog bojlera?

Ukoliko je dotok tople vode sa malog bojlera potrebna je slavina sa baterijom za malolitražni kuhinjski bojler, koji još zovu i prelivni.

Te slavine mogu biti :

  • zidne, ukoliko se vodovodna instalacija postavljena iznad sudopere I tu je potreban protočni bojler visokomontažni.
  • stojeće, ukoliko su vodovone instalacije ispod sudopere. Gde nam je potreban niskomontažni mali bojler. Ovde su nam potrebna tri creva, dva idu u niskomontažni mali bojler a treće crevo na EK ventil

Dotok tople vode iz velikog bojlera do kuhinjske slavine
U ovom slučaju moraju biti dva izvoda iz zida.

  • Ukoliko je vodovona instalacija postavljena iznad sudopere, onda Vam j epotrebna zidna slavina.
  • Ukoliko je vodovona instalacija postavljna ispod korita sudopere neophodno je kupiti stojeću slavinu ili drugačije rečeno usadnu slavinu sa dve cevi koje se spajaju na ventile.

Postoje dve vrste slavina bez obzira da li se montiraju kao zidneili stojeće slavine, to su :  dvoručne ili jednoručne.

Dvoručne slavine

Dvoručne slavine sa klasičnim uloškom se danas često koriste u domaćinstvu.
Često se kupuju slavine sa ukrasnim kapama koje imaju keramičku virblu. Protok vode se podešava uz pomoć umetka koji ima keramički disk. Ovi ulošci su dugotrajniji od onih sa običnim gumicama, otporni su na kamenac i razne nečistoće koje se nalaze u vodi, skoro da su potpuno otporni na habanje.

Jednoručne slavine

Kod jednoručnih slavina, pomeranjem ručice levo desno se podešava temperatura vode, a kada podižete i spuštate ručicu pojačavate i smanjujete mlaz vode. Na njima nema gumica, već keramičkih diskova koji su jako otporni.

Ukoliko Vam slavina curi, kaplje, odmah nas pozovite jer naši vodoinstalateri će u najkraćem roku po najpovoljnijim cenama otkloniti Vaš nastao kvar.

Da sigurnost Vašeg doma bude veća, pozovite BOJLERKA i stižemo smesta.

Tel. 066 533 5098


Vodoinstalater BOJLERKO – Vodoinstalaterske usluge