Danas na tržištu postoji veliki izbor sigurnosnih ventila, oni su uglavnom razlikuju po kvalitetu materijala od kojih su napravljeni, dok je njihova funkcija i oblik uglavnom isti.
Svi proizvođači bojlera većih litraža kažu da bojler mora imati sigurnosni ventil koji mora da obavlja funkciju:

  • Reglulacije protoka vode, tj punjenja bojlera
  • Kontrolu pritiska vode u samom bojleru.

Svaki bojler poseduje sigurnosni ventil, jedino mali protočni bojleri nemaju sigurnosni ventil.

Sigurnosni ventil kod bojlera je ugrađen na mestu ulaza hladne vode u bojler. On ima bitnu ulogu kod visokog pritiska vode u bojleru, služi nam da pod pritiskom vruće vode ne dođe do eksplozije. Voda koja prolazi kroz ventil iz vodovodnih instalacija ima pritisak veći od 0,1 bara u odnosu na pritisak vode koja se nalazi u samom bojleru tj. kazanu. Usled rada bojlera dolazi do zagrevanja vode a samim tim i do većeg pritiska u kazanu. Povećanje pritiska reguliše ventil.
U slučaju da se desi da pritisak poraste dolazi do otvaranja sigurnusnog otvora koji se nalazi na ventilu. Ukoliko je pritisak iznad 9 bara sigurno će se otvoriti otvor na sigurnosnom ventilu.

Kako da prepoznate da Vaš sigurnosni ventil nije ispravan

  • Ukoliko je cev na koju je montiran sigurnosni ventil topla ili vruća, trebate odmah pozvati naš tim stručnih vodoinstalatera.
  • Ukoliko pustite hladnu vodu, a teče topla ili pak vruća to je sigurni znak da Vaš sigurnosni ventil mora biti zamenjen u što kraćem roku.

Najčešći uzroci stradanja sigurnosnog ventila su:

  • Usleda taloženja i gomilanja kamenca u bojleru može doći do taloženja ispod gumice što dovodi do toga da je sigurnosni ventil non stop otvoren.
  • Visok pritisak u mreži može dovesti do nepravilnog rada sigurnosnog ventila.
  • Nestručna zamena sigurnosnog ventila jedan je od čestih razloga zašto naš BOJLERKO dobija stalno pozive.

Zamenu sigurnosnog ventila prepustite stručnom timu BOJLERKA, jer naš tim obavlja posao na teritoriji celog Beograda po najpovoljnijim cenama.

Da sigurnost Vašeg doma bude veća, pozovite BOJLERKA i stižemo smesta.

Tel. 066 533 5098


 

Vodoinstalater BOJLERKO – Vodoinstalaterske usluge